Sivut

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Julma Lumikki ja tuhannet hirviöt ★★★☆☆


Andrzej Sapkowski - Viimeinen toivomus

Andrzej Sapkowskin Viimeinen toivomus (1993) esittelee fantasiamaailman, jossa vilisee stryksejä, mantikoreja ja lohikäärmeitä, kimairoita, griipejä sekä vampyyrejä ja jos jonkinlaista hirviötä. Ihmisten turvallisuudesta huolehtivat noiturit – halveksitut mutantit, jotka tappavat hirviöitä rahasta.

Kirja koostuu kehyskertomuksesta ja kuudesta novellista, jotka kertovat noituri-Geraltin hirviöjahdeista. Vaikka kaikki novellit kertovatkin samasta aiheesta, kirja ei käy puuduttavaksi, vaan se onnistuu luomaan jokaiseen tilanteeseen vaadittavan tunnelman ja imaisemaan taisto kerrallaan mukaansa. Kuvausta kirjassa on runsaasti ja se on hyvin eläväistä ja luo todentuntuisen kuvan noiturien maailmasta. Varsinkin taistelukohtauksia kuvataan paljon. Mielestäni ehkä jopa liikaakin. Kirjan kieli on virkistävää, sillä siitä huomaa, että kirja on kirjoitettu 20 vuotta sitten, muttei kuitenkaan liiaksi. Osuutensa asiaan on varmaan suomennoksella, joka on ilmestynyt vain neljä vuotta sitten.

Parasta kirjassa ovat kuitenkin viittaukset vanhoihin satuihin. Kirjailija tosin on vääntänyt sadut aivan mutkalle ja todellinen hirviö ei aina olekaan se ilmiselvin. Esimerkiksi kirjan Renfri muistuttaa erehdyttävästi Lumikkia, vaikka onkin Lumikkia paljon julmempi ja väkivaltaisempi. Myös elävän linnan isäntä, Nivellen, on kuin ilmetty Hirviö Kaunottaresta ja Hirviöstä. Nivellenin ennustukselle ei kuitenkaan riitä pelkkä suudelma Siltä Oikealta, vaan käypään hintaan tarvitaan myös kuolema.


Viimeinen toivomus on kaiken kaikkiaan todella hyvä kirja yli 20 vuotta vanhaksi kirjaksi. Muutamat vanhahtavat sanat siellä täällä tuovat kirjaan väriä ja vanhat kansan sadut ovat kekseliäs idea. Suosittelisin kirjaa ihmisille, jotka pitävät miekka ja magia -fantasiasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pistä kommentti alle. Sana on vapaa.
Kerro ajatuksiasi kirjasta, sivusta tai maailmasta ylipäätään.